Turistična zveza Slovenije Uradni slovenski turistični informacijski portal

sobota, 21. avgust 2010

OGLED LIPICANCEV KOBILARNE HOSTA
21.08.2010

Kobilarna Hosta iz Sel letos praznuje že 25. obletnico reje konj. Na razmeroma majhni kmetiji, na kateri so se sprva ukvarjali s prašičerejo, govedorejo in rejo piščancev, sta se pred petindvajsetimi leti zdajšnji gospodar kmetije, g. Andrej Hosta, in njegov oče odločila, da se podata v rejo konj. Najprej sta začela z rejo hladnokrvnih konj, predvsem pasem norik in posavec, pred približno dvajsetimi leti pa sta se prvič soočila z zahtevno rejo lipicanca. Kot je povedal g. Andrej, je takrat lipicanec predstavljal luksuz in ni bil delovni konj, zato ga po kmetijah niso imeli, pa tudi reja je zahtevna.

V 25 letih dela jim je uspelo vzrediti visokokvalitetno čredo šestdesetih lipicancev, ki je na našem in tujem trgu vedno bolj iskana. Po mnogih državah Evrope njihovi konji služijo svojemu namenu. Kar nekaj plemenskih žrebcev njihove reje plemeni po drugih državah Evrope. Zadnji rejski uspeh je bil črni lipicanski žrebec, ki so ga letos posodili državni kobilarni Lipik na Hrvaškem. Omenjeni žrebec je sin njihovega znanega žrebca, ki je leta 2002 osvojil prvo mesto na evropskem šampionatu žrebcev.

Kobilarna Hosta s svojo priznano jahalno šolo so in še vedno dvigujejo nivo kvalitete jahalnega športa, dresure konj in samega dela s konji.

Kadarkoli je na dvorišču Hostovih gost, je prav gotovo zelo lepo postrežen in tudi tokrat so nam pripravili prijeten program, ogled kobilarne in seveda vrsto domačih dobrot.


Foto: Marijan in Simon Hočevar - MEGAfoto.


Celozaslonski način
PRIKAŽI VSE FOTOGRAFIJE
 


Copyright © 2008 All rights reserved. Design by Simon .