Turistična zveza Slovenije Uradni slovenski turistični informacijski portal

torek, 16. avgust 2011

ROKOVO - ZAGON KLOPOTCA V VINORODNI GORICI TOLSTI VRH
16.08.2011

16. avgusta goduje sveti Rok, zavetnik cerkve na Tolstem vrhu. Zato vsako leto na ta dan g. župnik, Anton Trpin opravi mašo na tej vinorodni gorici.
Mokropoljski klub mučenikov, ki deluje že kar nekaj časa, pa vsakoletno že več kot desetletje skrbi za običaj, ki so ga veseli predvsem vinogradniki naših goric. Na Rokovo se namreč v Tolstem vrhu v neposredni bližini cerkve na ta dan zažene klopotec, ki iz vinogradov odganja vse, kar škoduje grozdju in skrbi, da bi bilo vina čim več in da bi bilo čim boljše. Postopek vsako leto opravi član mokropoljskih mučenikov, Franc Šinkovec, z nadimkom korenina. Mučeniki imajo namreč svoje nadimke, eden izmed članov je tudi predsednik TD Šentjernej, g. Pavle Turk, ki je pri mučenikih znan pod vzdevkom markacija.

Foto: Simon Hočevar

Celozaslonski način
PRIKAŽI VSE FOTOGRAFIJE

POHOD ZA DEDKE, BABICE IN VNUKE
16.08.2011

Dogodki in prireditve v okviru Jernejevega so sestavljeni tako, da vsakdo iz vsake generacije lahko najde kaj zase. Seveda pa veliko šteje tudi medgeneracijsko sodelovanje in druženje, k čemur s svojimi dogodki veliko pripomorejo člani Društva upokojencev Šentjernej. 
Pohod za babice, dedke in vnuke je bil letos organiziran že sedmo leto, petič pa letos pohod poteka po isti trasi; Javorovica, Špilerjeva špica, ... Zbralo se je veliko pohodnikov, celo več je bilo vnukov, kot babic in dedkov, česar so bili organizatorji veseli. Skupaj so se z dobro voljo odpravili v hrib, pogledat, kako se kaj imajo škratje in vile po Gorjancih.

Foto: Simon Hočevar - MEGAfoto.

Celozaslonski način
PRIKAŽI VSE FOTOGRAFIJE

 


Copyright © 2008 All rights reserved. Design by Simon .